Hyvä imuote – millainen se on ja miksi sillä on väliä?

Published by minna on

Imetyksen sujuvuuden kannalta on olennaista, että vauva imee rintaa hyvällä ja syvällä imuotteella. Kun imuote on kunnossa, saa vauva rinnasta paremmin maitoa ja imetys on kivutonta ja miellyttävää vanhemmalle.

Hyvän imuotteen merkit

Kun imuote on kunnossa, vauvan

 • huulet ovat reilusti rullaantuneina, eivät supussa
 • suussa on reilusti rintaa, ei pelkkä nänni
 • leuka on kiinni vanhemman rinnassa
 • hengitystiet ovat vapaana
 • vatsa on vanhemman vatsaa vasten.

Lisäksi, kun imuote on hyvä

 • imuote pysyy, eikä vauva irrottele sitä jatkuvasti
 • imemisen aikana ei kuulu naksuntaa tai maiskuntaa
 • rinnanpään iho pysyy ehjänä eikä rinnanpää muovaannu tai muuta väriään imetyksen aikana.

Kuitenkin, ehkä jopa se kaikkein olennaisin merkki hyvästä imuotteesta on se, että imetys on vanhemmalle kivutonta. Jos imetys nimittäin sattuu, ei kaikki ole kunnossa, vaikka imuote kuinka ”näyttäisi hyvältä”. Useimmiten syy imetyskivun takana on syystä tai toisesta huono imuote.

Suppean imuotteen merkit

Mistä sitten tietää, ettei imuote ole paras mahdollinen, vaikka ulospäin kaikki näyttäisikin ihan hyvältä? Imuotteessa kaikki ei ole kunnossa, mikäli

 • imetys sattuu
 • nänni on muuttanut imetyksen aikana muotoaan tai väriään
 • rinnanpäihin on tullut haavoja.

Myös nämä voivat olla suppean imuotteen merkkejä:

 • tehoton imu
 • haasteet vauvan painokehityksessä
 • ilman runsas kulkeutuminen vatsaan, vauvan masuvaivat.

Hyvä asento mahdollistaa hyvän imuotteen

Yleisin syy suppeaan imuotteeseen etenkin imetyksen alkutaipaleella on kehno imetysasento: huonossa asennossa vauvan on yksinkertaisesti mahdotonta ottaa hyvä ja laaja imuote. Olennaisinta onkin kiinnittää huomiota siihen, millaisessa asennossa vauva tulee rinnalle ja tukea hänen luontaisia rinnalle hakeutumiseen ja imuotteen ottamiseen liittyviä refleksejään.

Vauva kannattaa ottaa ihokontaktiin, eli vaippasilleen vanhempansa iholle ja rinnan läheistyyteen, josta hän voi lähteä itse hakemaan imuotetta. Hyvässä asennossa vauvan vatsa on vanhemman vatsaa vasten ja hänen nenänsä ja napansa ovat samassa linjassa. Vauva ei siis joudu kääntämään päätään sivulle saadakseen imuotteen, vaan imettävä rinta on suoraan hänen kasvojensa edessä. Vauvan kädet ovat molemmin puolin rintaa, vauva ikään kuin halaa sitä. Imuotetta ottaessaan vauvan leuka kohoaa ylöspäin ja painautuu vanhemman rintaan ja takaraivo kääntyy taaksepäin.

Vauvan hyvä asento rinnalla vastaa itseasiassa ihmeellisen paljon asentoa, jossa me isommatkin ihmiset helpoimmin juomme.

Parhaiten vauvan hyvää asentoa tukee takanoja imetysasento. Olen kirjoittanut takanojasta ihan erillisen blogipostauksenkin, käy ihmeessä lukaisemassa se täältä!

Entä jos asento on hyvä, mutta imuote silti huono?

Joskus hyvästä asennosta huolimatta imuote jää suppeaksi. Tällöin syinä tilanteeseen voivat olla esimerkiksi

 • lihas- ja jännekireydet ja -jumit vauvan kasvojen, suun ja/tai koko kehon alueella
 • maidon runsas suihkuaminen, jota vauva kompensoi supistamalla otetta
 • rintojen kova pakkautuminen
 • rinnanpään koko tai muoto.

Jos oman ja vauvan asennon hiominen eivät auta parantamaan imuotetta, kannattaa tilanteeseen ehdottomasti pyytää apua. Tilanne voi toki kohentua ihan itsekseenkin ensipäivien aikana kun vauva itsekin oppii ottamaan paremman imuotteen. Mutta etenkin, jos imetys on kivuliasta tai vauvan painokehityksessä on haasteita, ei ajan mahdollisesti parantavaa vaikutusta kannata missään tapauksessa jäädä odottelemaan, ja apua on järkevää pyytää mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Ammattitaitoinen imetysohjaaja auttaa arvioimaan tilannetta kokonaisvaltaisesti ja miettimään syitä ja ratkaisukeinoja haasteisiin.

Joskus imuotteen haasteiden syyksi paljastuu vauvan kehon jumit ja kireydet: vauva ei esimerkiksi kykene avaamaan suutaan riittävästi kasvojen lihasjumien vuoksi, tai vauva ei pysty ottamaan imuotetta kireän kielijänteen takia. Tällöin apu löytyy usein vauvan kehohuollosta esimerkiksi osteopatian, fysioterapian tai vauvahieronnan keinoin, ja joskus taas suun jänteet on syytä tarkastuttaa ja mahdollisesti operoida alan spesialistilla.

Miksi imuotteella on väliä?

Jos vauvan imuote ei ole kunnossa, voi imetys olla jopa tuskaisen kivuliasta. Kipu onkin (ymmärrettävästi) kaikkein yleisimpiä syitä imetyksen loppumiseen ennenaikaisesti. Siltikin monet saattavat sinnitellä kivun kanssa ajatellen virheellisesti, että kipu kuuluu asiaan, tai että niin kauan kuin vauvalla paino nousee, ei asialle ole tarvetta tehdä mitään. Kipu ei kuitenkaan koskaan “kuulu asiaan” eikä kenenkään tarvitse joutua kärsimään imetyskivusta. Vaikka kaikki olisi muuten hyvin, kipu itsessään on aina riittävä syy hakea tilanteeseen apua.

Kipu ei kuitenkaan ole ainoa ongelma, minkä suppea imuote voi aiheuttaa. Imuotteen ollessa kehno, ei vauvan imu ole niin tehokasta kuin se voisi olla, ja tämä saattaa näkyä haasteina vauvan painokehityksessä. Mikäli vanhemmalla kuitenkin tulee maitoa runsaasti, saattaa vauva saada alkuun vatsansa oikein hyvin täyteen kehnollakin imuotteella ja paino nousee hienosti. Tällaisissa tapauksissa painonnousun haasteet voivat kuitenkin ilmetä ensiviikkojen ja -kuukausien kuluttua: kun maidontuotanto on tasaantunut eikä maito heru enää yhtä herkästi, vaatii rinta herumisen käynnistymiseen vahvempaa stimulaatiota. Mikäli vauvan imuote ei tällöin ole hyvä ja imu on tehotonta, saattaa se näkyä sekä maitomäärän vähentymisenä että painonnousun haasteina.

Mikäli vauva ei kykene tyhjentämään rintaa tehokkaasti, kasvaa myös riski tiehyttukoksille ja rintatulehduksille, mitkä taas itsessään lisäävät sekä imetyskipua että herumisen haasteita. Mikäli imuote siis ei ole kunnossa, voi siitä koitua ongelmia niin vauvalle kuin vanhemmallekin, eli kyseessä ei ole mikään ihan vähäpätöinen seikka. Onneksi haasteisiin voi kuitenkin saada apua, eikä niiden kanssa tarvitse jäädä yksin!

Kaipaatko apua imetyksen haasteisiin? Lue lisää imetysohjauksesta täältä, tai varaa suoraan aika kotikäynnille tai etäohjaukseen nettiajanvaraukseni kautta.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *